Premiér PL říká, že přesídlení podnikání do České republiky není rentabilní. Jak je to doopravdy?

Náš jižní soused láká nižšími daňovými sazbami než v Polsku a množstvím povolenek a odpočtů rostoucím po pandemii. Advokáti však doporučují před registrací firmy v České republice pečlivě ověřit výhody, náklady a povinnosti.

• Zájem polských podnikatelů o expanzi na český trh roste. Některé společnosti začaly ověřovat možnosti podnikání přes jižní hranici kvůli změnám v ustanoveních polského řádu

• V České republice tzv Ready-made společnosti-to znamená, že si můžete koupit „ready-made“, registrovanou společnost

• Český právní řád předpokládá nižší daňové sazby pro podnikatele ve srovnání s pravidly platnými v Polsku. Zavedení Zdravotní prémie ve výši 9% dále prohloubí disproporce mezi zeměmi

Poté, co premiér Mateusz Morawiecki oznámil předpoklady polské dohody, začaly polské společnosti přemýšlet o „útěku“ podnikání do zahraničí. Jednou z nejčastěji uváděných destinací je Česká republika.

Zájem Poláků o expanzi na český trh je dlouhodobě poměrně vysoký. V poslední době se rozrostl ještě více. Důvody jsou různé. Mnoho podnikatelů prostě hledá nové příležitosti na českém trhu. Jsou i tací, kteří nejsou spokojeni se současnými obchodními podmínkami v Polsku, další chtějí ušetřit a další unikají před různými problémy, se kterými se v Polsku potýkají – říká český zmocněnec JUDr. Wiesław Firla, vedoucí Advokátní kanceláře v Ostravě (www.firma-w-genach.pl).

Adam Wróblewski, právník, skupina ECDP předpokládá, že zájem o zahájení podnikání u našich jižních sousedů se může zvýšit právě díky oznámeným předpokladům polské dohody.

„Polští podnikatelé však mají o České republice mylné představy – existuje přesvědčení, že Česká republika je daňovým rájem, což není pravda. Může být v pokušení říci, že někteří polští podnikatelé registrují společnosti v České republice pouze za účelem nákupu a vypořádání drahých aut v nákladech společnosti. Některé subjekty registrují společnost v České republice pouze na „papíře“ a z Polska pokračují v podnikání. Takové akce jsou riskantní a mohou mít za následek uvalení sankčních sazeb v Polsku, protože při určování daňové rezidence společnosti se nebere v úvahu pouhá skutečnost registrace společnosti v zahraničí, ale skutečné místo podnikání“ – varuje Adam Wróblewski, advokát ze skupiny ECDP.

Podobné právní systémy

Experti skupiny ECDP zároveň poukazují na obecnou tendenci v České republice snižovat veřejné dávky po pandemii, mj. byl zaveden paušální příspěvek pro živnostníky, tzv superhrubá mzda, byla snížena daň z příjmu fyzických osob, což se promítlo do 5% zvýšení odměn zaměstnanců s minimální zátěží pro zaměstnavatele.

Mezitím v Polsku mají předpoklady New Deal několik zajímavých návrhů, jako je zvýšení 2. daňové hranice na 120 000. PLN a osvobození od daně pro nejméně vydělávající a důchodce, ale vlnu vzrušení způsobila myšlenka zavedení paušálních 9 procent  pojistného na zdravotní pojištění, které ve skutečnosti zvyšuje daň z příjmu o 9%.

„V takové situaci zdanění střední třídy – pokud ovšem člověk nevydělává více než 6 000 hrubé PLN lze zařadit do střední třídy – bude na úrovni zdanění střední třídy v západní Evropě. Již existují nové nápady, jak obejít ustanovení zavedená Novou dohodou – např. Vyřizování účtů na základě daňové karty nebo jednorázové částky, zakládání společností s ručením omezeným. a jmenování prezidenta, který na základě toho dostává odměnu, na kterou se neplatí žádné příspěvky, se někteří podnikatelé vrátí ze spolupráce B2B k pracovní smlouvě“ – říká Adam Wróblewski.

Dodává také, že oznámené změny povedou k další vlně emigrace polských společností do zahraničí. Česká republika se zdá být destinací číslo jedna z několika důvodů. Za prvé, polští podnikatelé mají rozsáhlé zkušenosti s přemístěním společnosti do České republiky. Na trhu existuje mnoho subjektů, které se specializují na pomoc při přemisťování aktivit do zahraničí, včetně České republiky, a v příhraničních oblastech existuje řada právníků, účetních a dalších poradců hovořících polsky. Za druhé, polský a český právní systém jsou velmi podobné, mezi obchodními společnostmi jsou malé rozdíly a jazyk je také relativně podobný, což usnadňuje polským podnikatelům podnikání. Za třetí, jak zdůrazňuje Adam Wróblewski, zdá se, že nižší daňové sazby přímo upřednostňují český právní systém – sazby daně z dividend a daně z příjmu jsou nižší, a to jak pro fyzické osoby, tak pro právnické osoby. Přidání zdravotní prémie ve výši 9%. dále zvýší rozdíly mezi zeměmi.

„Podle mého názoru se řada polských podnikatelů ve druhé polovině roku 2021 přestěhuje do České republiky, což je z hlediska daňového zatížení stabilnější země. Doufám však, že polští podnikatelé budou činit informovaná rozhodnutí podložená daňovými analýzami, aby nebyli zklamáni výhodami, které nabízí česká vláda“ – zdůrazňuje Adam Wróblewski. Dodává, že s konečnými závěry se však vyplatí počkat na zveřejnění návrhů právních aktů, které budou implementovat předpoklady New Deal. Není známo, zda a s jakými nápady vláda nakonec ustoupí, nebo se pokusí zavést omezení nebo výjimky, které zmírní dopady nového zdravotního přínosu.

Wiesław Firla poukazuje na to, že Poláci, kteří si přejí zaregistrovat své podnikání v České republice, dělají spoustu chyb, hlavně drobných podnikatelů a menších společností, které někdy dělají příliš unáhlená a nedostatečně promyšlená rozhodnutí pro přesun do zahraničí. Nejsou si plně vědomi toho, že v České republice nefunguje vše stejně jako v Polsku a kromě výhod působení v zahraničí existují i ​​nevýhody a mnoho povinností, které je třeba dodržovat.

„Polští podnikatelé si například nemyslí, že by česká společnost měla mít také obchodní vazby na Českou republiku, mít zde obchodní partnery atd. Někdy je příliš pozdě na to, aby se divili, že je banka například „nepustí“ k otevření účtů bez těchto informací, a finanční úřad k registraci DPH. Neuvědomují si, že virtuálním provozováním pouze v České republice, aniž by v České republice měli centrum života, se také vystavují riziku pro polskou pokladnu. Účetní si také stěžují, že někteří klienti z Polska s nimi dostatečně nekomunikují, nedodávají včas účetní doklady atd.“ – říká Wiesła Firla.

Mezitím, jak právník zdůrazňuje, často i malé porušení předpisů nebo neplnění povinností může mít fatální následky, a to i v souvislosti s vynucenou likvidací společnosti. Jako velký problém se může ukázat například nedostatek každoročního zveřejňování finančních rozvah společnosti v obchodním rejstříku.

„Společnosti také často ignorují zprávy zasílané úřady do jejich oficiálních internetových schránek, které jsou nyní téměř jedinou formou komunikace mezi úřady a jimi. V takové situaci se stane, že vlastník společnosti ani nezjistí, že soud oznámil likvidaci společnosti“ – říká Wisław Firla, který spolu s dalšími daňovými poradci z České republiky a Polska a Institutu Přeshraniční spolupráce v Ostravě, pořádá pravidelná online školení s cílem vysvětlit, zda se vstup na český trh opravdu vyplatí. Další školení je naplánováno na 21. června.

V České republice můžete rozvíjet podnikání jako v Polsku – jako součást živnostenského podnikání, nebo obchodní společnosti nebo kapitálové společnosti.

Formy podniků v České republice

Jako součást živnosti:

• řemeslné činnosti – např. Dokončování bytů, kadeřnictví, kosmetika atd.

• sdružené činnosti – účetnictví, bytová výstavba atd.

• bezplatná obchodní činnost – např. Provozování internetového obchodu, činnost fotografa atd.

Společnosti nebo družstva obchodního práva:

• hlavní partnerství

• Omezené partnerství

Kapitálové společnosti:

•             společnost s ručením omezeným

•             akciová společnost

K zahájení živnostenského podnikání vám musí být alespoň 18 let, nemůžete mít daňové nedoplatky na finančním úřadě ani nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění a překážkou je také bankrot.

„Samozřejmě musíte mít způsobilost k právním úkonům, potvrzenou na základě platného občanského průkazu. Čistý rejstřík trestů je vyžadován v Polsku i v České republice. Polák musí podat trestní rejstřík, ne starší než tři měsíce. Internetový tisk není akceptován. Některé úřady vyžadují překlad polské deklarace. Nově založená společnost musí mít sídlo v České republice a získat souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla. Pokud je potřeba zaregistrovat licencovanou činnost, jsou vyžadovány další dokumenty, např. Potvrzení o vzdělání, praxe v daném oboru atd „. – říká Wiesław Firla

Stejné požadavky platí i pro založení obchodní společnosti v České republice. Prohlášení o neexistenci rejstříku trestů nemusí být předloženo akcionářem společnosti, ale vyžaduje se to od člena představenstva. „ V jeho případě je rovněž vyloučen bankrot nebo předchozí porušení povinností souvisejících s ustanoveními práva obchodních společností“ vysvětluje Wiesław Firla.

Virtuální kanceláře

Společnosti obchodního práva nebo družstva budou určeny podnikatelům, kteří mají v úmyslu společně vykonávat střední nebo velkou hospodářskou činnost. K založení takového subjektu je nejprve nutné vhodnou formou uzavřít společenskou smlouvu. Kromě toho by budoucí partneři společnosti měli před návštěvou notáře získat právní titul do prostor, kde bude sídlo společnosti.

„Využívání tzv virtuální kanceláře, což je v zásadě pronájem adresy pro účely procesu registrace společnosti bez skutečného pronájmu kancelářských prostor. K takovým myšlenkám by se mělo přistupovat opatrně. Je pravda, že ve fázi registrace by s takovou adresou neměly být žádné problémy, nicméně problémy mohou nastat v pozdější fázi podnikání – např. Při kontrole z finančního úřadu, který uvádí, že společnost X je nesídlí na dané adrese, ale úřad, ve kterém je registrováno několik stovek subjektů, které ve skutečnosti nepůsobí v České republice a používají pouze preferenční daňové sazby. Před každým rozhodnutím o adrese sídla společnosti by se budoucí partneři měli obrátit na právníka, který posoudí, zda je možné daný typ podnikání provozovat ve virtuální kanceláři“ – navrhuje Adam Wróblewski.

České kanceláře a banky jsou v posledních letech velmi přísné v uplatňování předpisů proti praní peněz. Každá nově založená společnost proto musí na speciálním formuláři podrobně popsat rozsah budoucí obchodní činnosti, zdroj finančních prostředků atd.

„Podobné kroky provede notář při zakládání společnosti – podnikatelé budou muset prokázat, že prostředky přidělené na základní kapitál pocházejí z legálního zdroje a předložit řadu dokumentů, např. Smlouvy, daňová prohlášeníů,  vysvětluje Adam Wróblewski.

Živnostníka v České republice lze založit velmi rychle, a to i za jeden den, pokud máme všechny potřebné dokumenty.

„Registrace licencovaných činností, např. Výstavby, však trvá déle, obvykle více než jeden měsíc. Založení obchodní společnosti naopak vyžaduje minimálně týden a vzhledem k potřebě získat účet v české bance většinu času i déle. Registrace společnosti v České republice přes internet je však nemožná“,  říká Wiesław Firla.

Adam Wróblewski dodává, že v České republice existuje přes tucet subjektů, které mají ready-made společnosti k prodeji.

„Postup nákupu společnosti je velmi jednoduchý, celou věc lze vyřídit zhruba do dvou hodin, a to i prostřednictvím advokáta. Společnosti obvykle mají bankovní účty, můžete si koupit společnosti registrované k DPH nebo společnosti s úvěrovou historií, což výrazně usnadňuje zahájení složitějších obchodních aktivit, které vyžadují externí financování“,  vysvětluje Adam Wróblewski.

„Existuje také možnost přeshraničního převodu sídla společnosti z Polska do České republiky nebo fúze polské a české společnosti, zřízení pobočky českého podnikatele v Polsku a další provozování části podniku z území Polska. Tyto činnosti jsou však časově náročné a nákladné, a proto jsou doporučovány pro podnikatele s velkým kapitálem, kteří nemají v úmyslu zcela přerušit vztahy s Polskem“, poznamenává Adam Wróblewski.

Kolik stojí založení společnosti v České republice? Registrace živnostníka s podporou advokátů je náklad, v průměru cca. zlotý. „Při zakládání společnosti jsou celkové náklady obvykle dvakrát vyšší. Virtuální kancelář lze pronajmout již od 100 PLN měsíčně a ta skutečná stojí min. 600 PLN. Na druhou stranu jsou měsíční náklady na účetnictví nákladem nejméně 700 PLN měsíčně bez DPH. Ceny se ale liší podle městaů,  říká Wiesław Firla. A budeme skutečně platit nižší daně než v Polsku? – To není tak úplně pravda – připouští český právník – v některých případech, zejména v podnikání s jednou osobou s nižšími náklady, se dá opravdu hodně ušetřit, ale není to pravidlem – dodává.

Adam Wróblewski tvrdí, že v České republice jsou právní služby dražší (ceny začínají na 1 600 Kč za hodinu v menších městech, ve větších městech končí na násobcích této částky) a účetní služby. „V zásadě jsou všechny služby a pomůcky dražší, ale produkty potřebné k provozování kancelářských činností, jako jsou počítače a telefony, se zdají být o něco levnější“, říká Adam Wróblewski.

Sazby daně v České republice

–  Daň z příjmu fyzických osob – 15%, ze které je několik slev a odpočtů

– Jednorázové obecné daňové úlevy při ročním zúčtování ve výši 24 840 Kč (tj. Přibližně 5 000 PLN).

– Dalších 24 840 Kč, pokud manžel nezískal zdanitelnou částku;

– 13 404 Kč (cca 2 360 PLN) za první dítě, 19 404 Kč (3 416 PLN) za druhé dítě a 24 204 Kč (4260 PLN) za třetí dítě.

– Srážky za náklady na pronájem domu, další vzdělávání nebo poslání dítěte do školky.

– Fyzické osoby, jejichž roční příjem z podnikatelské činnosti nepřesahuje 2 000 000 Kč (přibližně 350 000 PLN), mohou odečíst náklady související s podnikatelskou činností nebo fixní náklady ve výši 30 až 80%.

• V případě ročních příjmů přesahujících 48násobek měsíční průměrné mzdy platí 22%. sazba daně z příjmu fyzických osob

• Fyzické osoby mají nárok na měsíční paušál 5 469 Kč (včetně všech veřejných odvodů), pokud podnikatel nevydělal více než 1 000 000 Kč ročně, nemá jiné příjmy a není registrován k DPH.

• Daň z příjmu právnických osob – 19 procent.

– Základ daně lze snížit o daňovou ztrátu z minulých let, a to až o 100%. náklady na výzkum a vývoj.

• Daň z dividend – 15%

• DPH – 21 procent. (snížené daňové sazby o 15% a 10%)

Náklady na přijetí zaměstnance:

• Příspěvky do ZUS – 31,5 procenta. (6,5 procenta zaměstnanec, 25 procent zaměstnavatel) hrubé odměny;

• Zdravotní prémie – 13,5 procenta. (4,5% zaměstnanec, 9% zaměstnavatel) hrubé odměny;

Wieslaw Firla v.r.